4209
post-template-default,single,single-post,postid-4209,single-format-standard,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

4 boktips för dig som inte kan få nog …

Så här i bokmässotider kan vi inte låta bli att dela med oss av ännu några boktips.

Brideshead Revisited / En förlorad värld (1945), Evelyn Waugh.

En underbar bok, värd att läsas om och om och om igen. Granadas tv-serie med samma namn (1981) går även den bra att se om flera gånger. Berättelsen utspelar sig under ca 20 år (typ 1923–1943) och tar upp ämnen som; engelsk överklass, religion, krig, alkoholism, homosexualitet.

 

Mest kränkt vinner (2024), Lars Åberg.

Fascinerande och skrämmande betraktelse över vår tids rädsla för att bli kränkta.

”Lär man unga människor att identifiera sig själva som missgynnade lägger man grunden för en livslång upplevelse av kränkning.”

 

Sommarboken (1972), Tove Jansson.

En hjärtevärmande bok om vänskapen mellan en farmor och en liten flicka som tillbringar en sommar på en ö i skärgården. Äventyret som fanns överallt helt nära. Om det lilla i livet som kanske är det största.

”Det är underligt tänkte farmorn, jag kan inte beskriva längre, jag hittar inte ord eller kanske är det bara att jag inte anstränger mig tillräckligt. Det var så länge sen. Ingen har någonting att göra med det. Om jag inte berättar av lust blir det något som aldrig har hänt, det stänger sig och sedan är det förlorat. Hon satte sig upp och sa: Somliga dagar minns jag inte så noga. Men nångång ska du försöka sova i tält en hel natt.”

”Det var kallt i gryningen men hon somnade gott i sin egen värme.”

 

Fri (2021), Lea Ypi.

Vad är frihet? En intressant och tankeväckande barndomsskildring inifrån om livet i Albanien före och efter tiden för kommunismens fall.

”Friheten som kom var som en kallnad maträtt”, skriver Lea Ypi. ”Vi tog några tuggor, svalde snabbt och förblev hungriga. Saker var på ett sätt och sedan blev de på ett annat sätt.”

 

 

 

 

,